21 huhtikuun, 2018

Hetki historiaa

Elävä kokemus liki 60 vuoden takaa

1960 -LUKU, SUOMALAINEN KESÄILTA, TANSSILAVA, TAHDIN TAKAA HARMONYPOJAT

Mehu-Maijalla kuumennetun höyrymakkaran tuoksu leijailee kioskin luukusta, kun tanssijat hiki otsalla parveilevat lavan ympärillä. Hikinen letkis on antanut hyvän syyn pyytää se tietty tyttö jäähylle. Mielessä kenties lavan takana, sen ulkohuussiin menevän polun mutkassa hätäinen suudelma – ehkä ensi sellainen. Miehet tyylikkäinä nailonpaitoihin ja teryleenihousuihin pukeutuneina. Otsalla Brylgreemillä muotoiltu hurmauskiehkura. Tuoksuen miehekkäälle Mennenille tai arvoitukselliselle Aqua-Velvalle. Ja ah, niin ihanat naiset Brigitte Bardot kellohameissa, kapeakärkisissä piikkikorkokengissä sipsutellen. Hiukset tupeerattu muhkeaksi keoksi, kasvot sävytetty Tokalonin ihmeitä tekevällä voiteella, huulilla Sans Egalia – sitä suudelman kestävää. Kohtalokas katse korostettu Filmstars maskaralla, kynsissä punainen Cutex-lakka. Korvan takana tuulahdus kielon tuoksua.

Miehet laskevat mielessään taskunpohjan kolikoita. Jos panostaisi täysillä tulevaan kotimatkaan ja tarjoaisi sille tietylle tanssikaverille punaista Palmaa, tai ehkä Sitruuna soodaa höyrymakkaran kera. Jos rahaa jää, niin itselle pilsneri. Suupieli ja paidanrintamus sinapissa jatkuu tanssi-ilta. Ilmassa on jännitystä ja odotusta. Ehkä juuri tänä yönä…. hetki lyö!

Kirjoittaja Katriina Ahonen

Höyrymakkaran myyjä 60-luvulta, joka tapasi miehensä Kuikan Lavan pihapiirissä, istahti ”mossen” kyytiin ja sitä kyytiä on kestänyt 50-vuotta.